Verzorging
Over het algemeen wordt de oogprothese dag en nacht gedragen, dit is echter niet noodzakelijk. Mocht u ervoor kiezen de oogprothese ’s nachts uit te laten, dan kunt u deze het beste droog en afgesloten bewaren. In geval van een schaalprothese adviseren wij de prothese wel iedere nacht uit te laten. Dit zodat het achterliggende oog rust krijgt. Nadat u de oogprothese voor het eerst gekregen heeft, adviseren wij gedurende een week, een keer per dag de oogprothese uit te halen en schoon te maken. Dit kan met gewoon (lauw) kraanwater. Als u al langer een oogprothese draagt, kan het schoonmaken geheel naar eigen behoefte gebeuren. Ons advies is de oogprothese minimaal eens per 14 dagen uit te halen en schoon te maken. Verder kunt u, om wat lichte aanslag te verwijderen, de oogprothese eens in de 2 à 3 maanden in een bakje met heet water (uit de kraan, ± 60 graden) en een theelepel keukenzout leggen. Na ongeveer 10 minuten de oogprothese afspoelen met schoon water en de prothese stevig opwrijven met een zachte katoenen doek.

De levensduur van onze oogprotheses is in principe onbeperkt. Wel is onderhoud, controle en aanpassing noodzakelijk, zowel medisch als cosmetisch.
U kunt alles met uw oogprothese doen. Sporten, zwemmen, sauna, etc. Past u echter wel op met contactsporten, een flinke klap tegen uw hoofd kan de prothese er doen uitvallen. Let u ook op met het wrijven in het oog. Wrijft u zoveel mogelijk van buiten naar binnen (richting oor naar neus). Zo voorkomt u dat de prothese omdraait of eruit valt.

Het inzetten in stappen:

  1. Neem de oogprothese tussen duim en wijsvinger en maak eventueel de oogprothese vochtig onder de kraan. Pak de oogprothese vast zodat (in de meeste gevallen) de uitholling aan de neuskant zit.
  2. Met uw andere hand trekt u het bovenste ooglid omhoog en leg de oogprothese op het onderste ooglid.
  3. Schuif de oogprothese voorzichtig zo ver mogelijk naar boven onder het bovenste ooglid. Laat het bovenste ooglid los. Houd de oogprothese op zijn plek en trek het onderste ooglid naar beneden, zodat de oogprothese hieronder komt.
  4. De oogprothese komt vanzelf goed op zijn plek.

Het uithalen in stappen, op twee manieren:

  1. Het beste kunt u naar boven kijken en de oogprothese met een vinger omhoog houden.
  2. Met uw andere hand/vinger drukt u het onderooglid naar beneden tot de onderrand van de oogprothese zichtbaar wordt. Schuif daarna uw vingertop onder de oogprothese. De oogprothese “valt” zo uit de oogholte. Ook kunt u de oogprothese met duim en wijsvinger uit de oogkas pakken. Eventuele alternatieven voor het uithalen zijn een zuigertje of een spateltje. Deze kunt u bij ons Laboratorium verkrijgen.

In het begin zal het even onwennig zijn, maar: ‘Oefening baart kunst’. Mocht het toch niet lukken, neemt u dan gerust contact met ons op.