header-geschiedenis

Vele jaren heeft men gezocht naar een goede prothese ter vervanging van het eigen oog. Tot 1945 was het glazen kunstoog de enige oplossing. Omdat dit nadelen heeft, is men destijds naar andere mogelijkheden gaan zoeken. Mede dankzij de moderne techniek slaagden wij bij het Haags Kunstogen Laboratorium erin al vanaf het eerste begin een goede kunststof oogprothese te vervaardigen.

Adrie FrankenDe heer Adriaan J. Franken (1913- 1990) heeft het Haags Kunstogen Laboratorium opgericht en in 1953 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Den Haag. Voorheen was het een groot tandtechnisch laboratorium met vele medewerkers onder de naam BeTaVe, een afkorting van Betere Tand Verzorging, waarbij ook tandartsen waren aangesloten.

Rob EerDoor de kennis van de tandtechniek en goede medewerking van de heer L.H. Robeer (1914-1997), afkomstig van de firma Enki (Eerste Nederlandse Kunstogen Industrie) werd overgegaan op de specialisatie van oogprotheses. Hierna volgde de (her-??)inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De eerste oogprotheses werden hier dan ook al in 1947 gemaakt. Adriaan Franken heeft de basis gelegd van dit rustieke en ondernemende Laboratorium.

de heer Rob Franken
Rob FrankenIn 1984 heeft Rob Franken (1948) na enkele leermomenten, onder andere in de tandtechniek, het roer van zijn vader overgenomen. Daarvoor, in 1981 is Rob begonnen en heeft het vak van de heer Robeer geleerd. Tot 1991 hebben Rob en de heer Robeer samen gewerkt, waarna het voor de heer Robeer op zijn 75 jarige leeftijd tijd werd om te stoppen!
Ook heeft de moeder van Rob, mevrouw M.C. Franken-Snel nog enkele jaren geholpen op het Haags Kunstogen Laboratorium, waarna de vrouw van Rob, Marianne, haar taken overgenomen heeft. Rob Franken heeft grote zorg gedragen aan het behoud van de kwaliteit en eerlijkheid van het Laboratorium.

In 2000 is Axel Franken (1976) als derde generatie in het Laboratorium komen werken. Hij is de neef van Rob en de kleinzoon van Adriaan. Hij heeft het mooie vak van ocularist geleerd binnen en buiten het bedrijf. Vanaf 2008 is de leiding aan hem. Naast het werk bij het Haags Kunstogen Laboratorium, probeert hij ook buiten het Laboratorium veel voorlichting te geven en informatie in te winnen. Axel’s taak zal dan ook zijn om bij te blijven met vernieuwende technieken en de rustiek en de kwaliteit van het Laboratorium te behouden. Axel ziet het als zijn taak en wens om up to date te blijven als het gaat om vernieuwende technieken en zo de kwaliteit maar ook de rustiek van het Laboratorium te behouden.

Axel Franken
Wij hopen dan ook zeer dat het Laboratorium en onze medewerkers u (ook) in de toekomst naar tevredenheid zullen helpen met de beste zorg, deskundigheid en expertise zoals al velen van ons gewend zijn.

boven