Oogprotheses
Er bestaan kunststof en glazen oogprotheses. In ons Laboratorium maken wij in één dag een kunststof oogprothese. Het voordeel van kunststof is dat het nagenoeg onbreekbaar is en zeer licht is in het dragen. Daarnaast is het nauwelijks gevoelig voor temperatuurwisselingen en is een kunststof oogprothese in kleur en vorm van buitenaf aan te passen. Zo kunnen wij de prothese opvullen of dikker maken na veranderingen van het gelaat. Ook kan de prothese dunner gemaakt worden of desgewenst kan de kleur worden aangepast.
Na de operatie.
In het geval van een volledige verwijdering van de oogbol, wordt over het algemeen een kunststof bolletje (implantaat) geplaatst (informeer hierover bij uw oogarts). Aan het kunststof bolletje worden de oogspieren vastgemaakt. De holte wordt afgesloten door slijmvlies. De oogprothese komt tegen het slijmvlies en implantaat aan en wordt vastgehouden tussen het slijmvlies en de oogleden. Het voordeel van een implantaat is dat de prothese met het andere oog kan meebewegen.
6 tot 8 weken na de operatie is de genezing van de oogholte in de meeste gevallen zover dat er een oogprothese aangemeten kan worden. Wel is het raadzaam dat u bij het verlaten van het ziekenhuis uw behandelend oogarts hierover om advies vraagt. Iedere oogprothese wordt individueel op maat gemaakt en aangepast aan de kleur van het gezonde oog. Mocht de vorm van de oogholte later veranderen, dan kunnen wij de oogprothese hierop aanpassen.
De oogprothese.
Onze oogprothese wordt gemaakt van de allerbeste kunstharsen en ziet eruit als een schelpje. Door verhitting en verdere bewerking ontstaan er eigenschappen die voor het vervaardigen van een goede oogprothese noodzakelijk zijn.
De ervaring heeft ons geleerd dat de kunsthars niet verkleurt en niet wordt aangetast door het traanvocht.
Iedere oogprothese wordt op maat gemaakt en wij proberen uiteraard de kleur van het gezonde oog zo goed mogelijk te benaderen. Mocht de vorm van de oogholte veranderen door mindering van zwelling of door leeftijd invloeden, dan kan de prothese hierop worden aangepast. Het is noodzakelijk om een goed passende en schone oogprothese te hebben om onder andere irritaties te voorkomen. De kleur van een kunststof oogprothese (zowel iris als oogwit/adertjes) kan worden aangepast. Op de dag dat de oogprothese wordt gemaakt, wordt een gemiddelde pupil grootte bepaald. Ook deze kunnen wij eventueel naar grootte aanpassen.
Afhankelijk van de reden van het verlies van het oog en de manier van operatie (tegenwoordig een stuk beter dan vroeger), kan een oogprothese met het goede oog meedraaien. Er zitten aan een oogholte echter wel uiteinden, waardoor de uiterste hoeken moeilijk te halen zijn.
Jaarlijkse controle
Na een jaar is het verstandig de oogprothese door ons te laten controleren. Dit om ervoor te zorgen dat de prothese goed blijft zitten. Het verdient de voorkeur een keer per jaar de oogprothese te laten polijsten (controleren). Hiermee wordt eventuele aanslag verwijdert en zo kan irritatie worden voorkomen.
Vervanging of aanpassing oogprothese
Na enkele jaren adviseren wij u een nieuwe oogprothese te laten maken. De kleur van het gezonde oog verandert en een oogprothese kan slechts enkele keren worden aangepast. Wij zullen u adviseren wanneer het raadzaam is een nieuwe oogprothese te laten maken. Tevens zijn wij op de hoogte wanneer uw Zorgverzekeraar dit zal vergoeden.
Kinderen
Als het een kind betreft is het wel raadzaam de oogprothese wat vaker dan gemiddeld aan te laten aanpassen (over het algemeen groter maken). Dit om de groei van het omliggende weefsel te kunnen blijven stimuleren. Wij zullen u gezamenlijk hierin van advies voorzien.
Schaalprothese.
Een schaalprothese kan worden gedragen op een cosmetisch lelijk- of niet functionerend oog. Een schaalprothese is alleen mogelijk als het oog niet te gevoelig is, het niet uitpuilt en er voldoende ruimte is tussen het oog en de oogleden.
De schaalprothese, ook wel scleralens of scleraschaal is in de meeste gevallen een dunnere variant van de volledige oogprothese. De schaal ziet er ook uit als een schelpje en valt over de gehele voorkant van het oog heen.
Een schaalprothese wordt ’s nachts niet gedragen.